Idaman Malaya 2

7 Komen

********************************************

tag from Wanda

sebenarnya tag ni dah lame dah nak buat tapi disebabkan Q jadik orangdihutan sekejap, maka kiranya terlambat la Q pos tag ni. sory ye wanda.

here it goes…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

7 FAKTA MENGENAI Q

fakta? nak yang menarik ke yang tak? mustila kau nak yang menarik je kan. hahah…

– seorang penagih Kue Tiaw yang tegar.

– berkaca mata (terase semacam Hary Potter la plak. hahaha..)

– sedang usaha nak buat ‘library’ koleksi buku sendirik. (wei ajar aku beli buku secara online wei!!!)

– takleh berenggang lelame dengan saudaraku ini yang bernama Encik Dekstop (dah semacam jadi blog addict dah)

– Dalam usaha nak marathon cerite2 Korea (bahan dah ade, mase je yang takde lagi)

– suke fotografi tapi xde DSLR cume pakai kemere digital je (wa…belikanla aku satu!!!)

– suke berlawak tak kira tempat

7 PERKARA MENAKUTKAN Q

takut? ish mane ade…berani ni. segagah perwira. hahaha…mane la ade orang yang tak pernah takut. ade punye. aku pun tak terlepas.

– Mati…(ni nabi yang suruh kita sentiasa ingat.)

– Keluarga susah ( Q anak first jadi memang rase perlu la kan)

– tak dapat tunaikan janji yang dah dibuat (lagi2 kalau orang tu dah berharap. nanti jadik org munafik)

– Realiti (boleh gitu? Q ni suke buat perancangan luar jangka tapi tak suke kesudahan cerite. hahaha)

– naik roller coster ( ui…kennot gi…kennot gi. kecut perut tengok)

– tengok accident ngeri

-accidently fall in love (hahaha…menakutkan ke?)

7 LAGU KEGEMARAN Q BUAT MASA KINI

Q memang jarang dengar lelagu ni. lagi kalau tengah sibuk memang haram nak dengar. tapi Q cube senaraikan yang terbaru yang Q rase best gegile buat mase ni.

– Maafkan :Dygta (aku layan sejak dari taun 2006)

– lagu-lagu tekno (sekarang ni semacam dah jadi satu rasukan untuk mendengar lagu-lagu sebegini)

– Lucky i’m in luv with my besfren : Mraz (‘if’)

– Sahabat Kecil: Ipang (Indonesia)

Munajat Cinta by The Rock (lagu khas buat aku yang keseorangan)

– Laskar Pelangi by Nidji

– Lagu-lagu Japanese. (Walaupun tak paham tapi irama lagu diorang buat semangat aku naik. tips: mase nak pekse, kalau nak study sambil dengar lagu bukakla lagu cine ke, india ke, jepun ke, yang korang tak paham. Kalau paham tak fokus pulak)


7 PERKATAAN YANG SELALU DISEBUT OLEH Q

Haa…ni plak yang Q selalu sebut mase berbual. tapi ingat!! bukan dengan semua orang tau tapi orang yang rapat je yang akan perasan.

– “jadah btul” @ “jadahnyekauni” (kalau kengkawan mengarut atau mencarut tak tentu hala.)

– “Ya Allah…….” (kalau kengkawan aku buat hal yang tak rasional dek akal atau ade sesuatu yang tak kena.)

– “lululu..”(gaya orang red Indian sambil tangan kat mulut. ni plak kalau aku pulak yang mengarut, dan tak rasional dek akal)

– “wai” (kalau nak panggil orang. )

– “yo bro” (hanya orang tertentu je yang bleh dapat pangkat ni. Hehehe…)

-“Koya belana mu ni!!!”  (baru belajar dari bebudak kelantan. hahaha)

– “salam” (ni kalau dalam sms Q suke gune ni dari yg lain utk mula bicara)

7 PERKARA YANG BERNILAI BAGI Q

bagi Q nilai tu subjektif.

– My phone; Miss Norkiah 6680

– My Desktop

– rakan

– keluarga

– semua anak buah Q. tanpa diorang Q takleh buat kerja dengan jayanya. trimas U all.

– ilmu (dari buaian hingga ke liang lahad digunakan)

7 PERTAMA KALI DALAM HIDUP Q

my first time? uish, banyak tu…sejak dari awal lahir sampai sekarang setiap detik juga saat Q melalui pengalaman baru. tak sama seperti semalam atau kelmarin. jadi semuanya lebih dari tujuh. mau tujuh dekad tak abis cerita. huhuhu…


7 ORANG BERTUAH MENJAWAB SOALAN-SOALAN2 DI ATAS

sape nak jawab angkat tangan. Q dah blur nak tag sape dah ni. huhuhu…

Adios

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;

hahaha…idaman Malaya la sangat

************************************************

Idaman Malaya

19 Komen

Q ditag lagi oleh BB yang sedang jalan-jalan tepi pantai ketika ini. rase tak sedap pulak tak menunaikan hasrat orangkan. jadi Q pun siapkanlah tag ini. paham-pahamlah pengetag ni kenelah kasi hadiah sebab susah payah nak siapkan tag ni. hahaha…

Name : Qdetactive aka Q.
Sisters : 2
Brothers : 5
Shoe size : 8??
Height : 1*#cm.
Where do you live : Selangor.

Have you ever been on a plane : no but yes but yeah actually no.nak naik belon!!
Swam in the ocean : yup, pandai sesikit, tapi untuk jadik baywatch tak lepas.
Fallen asleep at school : raja tidur mase kuliah. Nga…

Broken someone’s heart : pernah, pernah, pernah, mungkin pernah dan akan pernah.
Fell off your chair : pernah. tapi bukan sengaja, ade orang tarik. dengki la tu…

Sat by the phone all night waiting for someone to call
: Jadahnye!! tak keje ke ape?
Saved e-mails : semestinya ADABI.
What is your room like : ada katil double decker, langsir ijau, tikar ijau, akuarium tanpa penghuni, dan gobok buku dan baju.
What’s right beside you : tv itam putih ku yang comel kiut.
What is the last thing you ate : Mee Tiaw Sup. balik bilik je terus pening kpala. ntah ape ingredient tah dia letak. huhuhu…

Ever had…
Chicken pox : pernah. sekarang ni ketawekan orang yang baru nak kene plak. hahaha…
Sore throat : pernah.selalu gak la..
Stitches : tak pernah. kulit mak suci nok. hahaha…
Broken nose : tak pernah. mintak jauh. sakit tu…

Do you Believe in love at first sight : ape ni..sea sight ke? mesti la…ehem..ehem
Like picnics : sukaaa banget. tapi tak selalu dapat. takde orang ajak.

Who was/were…
The last person you danced with : my roomate and fwen. try maen shuffle jap.(pandai ke? hahaha mcm itik)
Last made you smile : U.

You last yelled at : mase Chelsea menang lawan MU mase bulan puase lepas.

Today did you…
Talk to someone you like : yes.
Kissed anyone : my 8nd GF, Norkiah 6680
Get sick : homesick, ‘sick’pack, ‘sick’sense, na’sick’, ‘sick’kat, ba’sick’kal dll.
Talk to an ex : ‘ex’ ape? kalau ex roomate ke, exco biro adela. harharhar…
Miss someone : yes, missunderstanding, mississippi, misster potato, misso.

Who do you really hate
: tiada siapa buat masa ini…

Do you like your hand-writing : suke. sebab lagi hodoh dari tulisan kau. hahaha…

Are your toe nails painted
: Jadahnye. tak pasal2 orang panggil mak ni nyah nok.

Whose bed other than yours would you rather sleep in
: mustila bed lelaki. kau nak kasik aku tido kat bed pompuan ke? ada brani. hahaha…

What color shirt are you wearing now : Biru campur kuning.

Are you a friendly person
: it depends. ikut mood. kalau rase tak best Q akan jadi friendly. kalau tengah gile2 akan jadi friendliestestes. nga…

Do you have any pets : ape soklan ni. lu buat gua teringat kat Si Bongkok je.ish…ish..

Do you sleep with the TV on: Tv tak pernah, komputer pernah. sampai ke siang.

What are you doing right now
: tengah gigit keyboard, semut tengah buat setinggan dalam tu.

Can you handle the truth : boleh..boleh je. eh! knape air mate bergenang je ni.

Are you closer to your mother or father : My Mak.

Do you eat healthy : ya. saya makan dengan sihat sekali. tengoklah badan saya yang ‘sihat’ ni. hahaha…

Do you still have pictures of you & your ex
: ada…nak yang mane? yang boleh berenang dalam air ke yang boleh terbang?

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to
: my blog. dan juga tasik kumbahan FPP hehehe. ok ape. aku duk senyap tak kacau orang.

Are you loud or quiet most of the time : introvert+ekstrovert=puzzled.

Are you confident : kalau kata tidak mesti korang tak percaya. hahaha..

5 things I was doing 10 years ago
– tengah amik UPSR. (gile kecik mase tu)
– tangkap ikan sepat kat padang sekolah bila lepas ujan.
– tengah blur tak kenal orang kampung sbb baru pindah umah.
– jadik penternak hamster yang bejaya
– buat koleksi komik

5 things I would do if I were a billionaire
– beli kilang duit
– beli kilang Bill Gates
– beli Syarikat Anandha Krisnan
– buat skim cepat kaya
– buat tak kenal semua orang

5 of my bad habits
– saya suka *&^%$
– hari-hari saya suka *&^%$
– kalau saya tak dapat *&^%$
– saya akan *&^%$
– jadi jangan ikut saya *&^%$

5 places I’ve lived/living
– Muar>Kulai>Serdang>USA>Japan

5 people I tag
– samsungdin
– motordola
– norkiah
– soni ereksi
– LuGila(LG)

Tag: Touch n Go

10 Komen

************************

kenapa touch n go?

nak balik kampung dah ni.

whuuuaaaa…

akhirnya Q tukar juga kembali Theme Q kepada theme yang lame disebabkan bantahan dan protes yang dijalankan oleh penduduk Parit Perupok. best tu pakai Depo Masthead tapi nak buat macam mana orang tak suka.

Hari ni Q nak langsaikan hutang dan bil-bil tertunggak(bil? tertunggak?) hasil di tag oleh rerakan dari geng Patibudu: ixora, BB dan Nifira: Redapples.

*******************************

TAG 1

tag yang pertama ini datangnya secara berganda dari BB dan Redapples.

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda.
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka.
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

kepada Redapples: (amaran!!) jangan memondan di pagi raya.

kepada BB: nak duit raya.

*********************************

TAG 2

tag ni pulak datangnye dari ixora.

dia nak tau ape yang Q lakukan semasa sekolah dulu-dulu…

3 bad habits when you were in your school days :

– suke cabar undang-undang sekolah. mase tu memang tengah gile-gile. bayangkan mae tu Q ni pengawas tapi suke masuk kelas lambat, tido dalam kelas, pakai wristband, balik asrama mase waktu sekolah. teringat balik rase bersalah pulak. hahaha…

– suke ngelak prep. kalau masuk pukul tige petang je mulela warden gegar bilik suruh turun prep. kitorang si senior ni apa lagi masuk library tidola kat celah-celah rak buku. best tu…sejuk ada econd.

– suke ‘fly’ pegi tengok bola kat kedai mamak kat bawah bukit. setiap kali kitorang nak puasa sunat hari isnin dengan khamis, kitorang akan fly ke kedai mamak untuk beli makanan. kalau tak puasa pun kitorang pegi jugak sebab lapo waktu malam. tapi kitorang tak pernah tertangkap. hahaha. hebat gile.

3 of your favorite subjects.. why?

– suka matapelajaran sejarah. tak tau kenape. rase macam best je mase cikgu bercerita kat depan. lagi best kalau cikgu buat kuiz sure menang punye. sampai ade yang panggil mat skema. gua peduli ape. gua bukan nerd or geek beb. hahaha…

– suke mate pelajaran Biologi sebab mase tu memang tengah gile nak jadik doktor veteriner. kalau masuk je lab sure teruja giler. ingat lagi mase dulu-dulu bedah katak. walaupun kejam tapi untuk belajar Q pasrah je. tapi sekarang ni semua itu hanya impian sebab impian keluarga nak Q jadik cikgu. huhuhu…

– suke mata pelajaran Agama Islam. dulu Q dah ada asas darjah khas kat sekolah agama jadi mata pelajaran ni kira makin interesting la. setiap kali cikgu bagi latihan mesti Q yang akan hantar paling awal. tapi mase tu cikgunye amat-amat la garang lagi zalim. kalau tak siap keje mau belubang kepala dilukunya. hahaha…

3 subjects that you dislike.. why?

– semestinya Add Mate. hahaha…susah gile. lagipun cikgu yang ajar pun macam blur je. sampai sekarang yang Q ingat adalah pengamiran. hahaha…

– seterusnya adalah fizik. argh….Qmemang lemah betul bab-bab nak ingat rumus. resonan? kerja? daya? impuls? argh…apekah itu.yang dapat aplikasikan sampai sekarang ni adalah frasa ‘tekanan’ hahaha boleh gitu?…tapi sekarang ni rase rugi pulak tak belajo betul-betul. kan takleh jadik jurutera. hahaha…

– Bahasa Melayu. walaupun Q sekarang ni dalam jurusan untuk bergelar cikgu Bahasa melayu tapi masa dulu Q memang tak suka kat subjek ni sebab cikgu-cikgunya memanggg macam haram. ngajar macam tak ajar je. ingat bahasa Melayu ni semua orang dah tau. selalu je keluar pergi hantar budak main bola. mane yang paling penting, bola ke belajar? budak2 semua blur je. nasib baik makcik2 Q hampir semua cikgu, jadi pegila blaja dengan diorang. tuptup, keluar result hanya Q sorang dapat A kat sekolah tu. ishishish..kesian dengan yang lain. bedosa cikgu macam tu. jadi Q nak tanamkan impian dan hasrat untuk jadikan matapelajaran ni lebih menarik dan interaktif untuk diajar.

Interesting About Me…

– mase sekolah dulu Q ni pengawas yang berpengaruh jugaklah. hampir semua cikgu kenal. adik angkat? huh jangan cakap… aweks? opss…takde la beb pernah cuba tapi tak jadik. Q ni pemalu sikit orangnye. kalau pepagi tu muka ni la yang akan baca doa @ naikkan bendera @ check kuku, name tag orang. tapi satu je jangan buat taik dengan budak gengster tapi kawan dengan diorang. kalau diorang buat salah, kita tahan diorang tak akan marah tapi rasa hormat.

– dulu cikgu kelas dan budak2 kelas Q pernah gelar Q ni Ako Mustapha sebab diorang kate sebijik dengan Ako tu. huhuhu…malu gak tapi nak buat macam mana dah comel. hahaha. tapi sekarang ni dah berubah dah kot. mungkin macam diri sendiri kot.

– im chinese look a like (mase tu ye, skrg mcm tak je). mase sekolah dulu-dulu orang selalu konpius dengan Q same ade Q ni cine ke melayu. tapi Q memang rapat dengan student chinese. ada satu hari all my chinese friend kepung Q tanye yang Q ni melayu ke cina. tak puas hati lagi diorang tanye Q ni chinese masuk Ilsam ke sbb name abah Q ni Abdullah. tak puas lagi diorang tanye sedare atau ada kacuk chinese ke tak. hahaha. jawapannye tak. sebenarnya diorang concern sebab semangat dan komuniti diorang memang kuat. Q kagum. kalau orang tu orang cina je diorang akan tolong walau susah macam mane pun. sebab tu suka kawan dengan diorang berbanding dengan kawan lain.

I used to love…

– main game. dulu Q memang hantu game. cakap je game ape semua Q penah sentuh. tapi sekarang ni komputer dah tak support la pulak. almaklumlah komputer projek. baru tukar matherboard baru yang tak support kad grafik lame. tu la sekarang ni jadik blogingaddict.

– pet. memangggg suke binatang. dulu siap bercita-cita nak jadik doc vet lagi. pernah bercadang untuk bela macam-macam jenis binatang tak kirala dari yang berbulu sampaila yang bersirip. tapi tak boleh jugak sebab Q tak selalu ade kat rumah. kalau Q mula bela sesuatu mesti tak dapat support. tapi kalau bende tu dah besar dan cantik, diorang pulak yang lelebih. pernah terfikir nak buat perusahaan ternak arnab tapi sebab tak selalu ada kat umah dan takde sape nak uruskan sebab abah Q dah jadik usahawan yang macam nak berjaya gitu. Q pernah ada quote:

“bela anak orang ni samalah macam bela binatang, kalau gagal dalam membela binatang maka gagalla kamu dalam membela anak orang”

(tetibe teringat kat si Bongkok)

– invent or create new thing. kalau kecik-kecik dulu memang suke bukak semua alat permainan. nak tau ape yang buat bende tu bergerak. sampai orang2 tua kate Q ni hyperaktif sangat(sekarang ni taklah). lepastu mase cuti buat radio sendiri kat bilik pakai radio kereta. siap pasang soundsystem sekeliling bilik lagi tuh.

I couldn’t live without…

My heart. dah pernah cuba untukku lupakan tetapi kau tetap berdegup di dalam badanku. hahaha gitu? mane boleh hidup tanpa jantung wei!!! dari kecik aku jage.

Who did you call before you sleep at night?

– takde. dulu Q tak pakai enpon sebab duk kat asrama jadik Q akan buat ‘calligrafi’ sebelum tido. ‘call’ jugakkan? hahaha…

3 person you’ll gonna tag :

takde maknenye nak tag orang. nak balik kampung. raye wei..raye…huhuhu…

*****************************

Q = a-z

18 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Baru je hari tu aku telah mencipta satu tag yang bertajuk ‘saya A-Z’, tak sampai sehari aku telah di tag kembali tag yang aku cipta itu. kepada cik Ixora terima kasih kerana berani men’tag’ tuan punya tag. hahaha…

Q = A-Z

A – Assalamualaikum pembuka bicara…

B – Buzzybug minat mamat Filipina. Ha…ha…ha…

C – Cikf paksa saya buat tag ni dulu sebelum dia tapi akhirnya dia buat dulu. Hahaha…

D – Dah nak buat macam mana dia siap dulu. Hahaha…

E – Entah kenapa sejak dua menjak ni hidup kurang terurus dan serabai menyapa jiwa

F – Fikir banyak tentang kerja, amanah dan belajar kot…

G – Gaya, Mutu, Keunggulan…

H – Hidup perlu diteruskan walaupun banyak halangan yang melanda.

I – Indahnya hidup ini kalau semuanya mengikut ape yang kita rancang.

J – Juliana baru add saya dalam fs

K – Kuey Tiaw Goreng adalah makanan kesukaan aku.

L – Lalu Lolita cossete atau nama sebenarnya ‘Lydia si pembunuh lipas’ pun tak kisah kalau dah ada Kuey Tiaw Goreng.

M – Mengadap komputer adalah rutin harian yang tidak boleh dipisahkan. Same penting dengan makan.

N – Nak pergi bercuti kat pulau yang cantik, nak lepaskan tekanan. Sape nak ikut…

O – Orang yang telah tag balik tuan punya tag adalah ixora

P – Paling tak suke perempuan yang mulut celaka sebab ape yang keluar kat mulut melambangkan peribadi. Betul tak?

Q – Q adalah awalan nama bagi manusia yang hebat di atas muka bumi ini. Ha…ha…ha…

R – Redapples juga bercadang untuk tukar nama kepada Q untuk jadi hebat. Hehehe…

S – Simpanan aku makin kering. Help, give me some job!!

T – Tongkang Bocor adalah rakan sebilik dengan Redapples.

U – Ucapan beribu terima kasih kepada yang sokong blog Q, Q dan Q selama ini. Harap kita dapat terus berkongsi pendapat. Nice to know U all. Yang jadik ghost reader tu joinla sekali berdiskusi, rapatkan ukhwah.

V – Villain is out there, that’s why im called to be superhero. Ngaaa……

W – Why??? Don’t believe aa…

X – Xora tidak akan dikenali jika tiada abjad i di hadapannya. Hahaha…

Y – Yang ini merupakan abjad yang kedua akhir jadik nak letak Yap Ah Loy jelah. Hahaha…

Z – Zamat zuga zag zi, zusah zila zak zembuatnya. Zapi zakpe, zkukan zebat. Zazaza…

disebabkan tag ni sebenarnya milik Q jadi taknak tag orang. nanti kene tag balik. hehehe…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~