xxxx2

16 Komen

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!#####!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1

tajuk yang boleh sahaja menggugat BB

hahaha…

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2

Semut Durjana

sejak dua hari yang lepas aku tidak dapat membuka blog dengan sempurna kerna keyboard PC aku telah kemasukan semut-semut durjana yang sudah berkampung di dalamnya entah sejak bila.

bila aku bukak maka berguguranlah salji-salji putih aka telur semut di dalamnya,

dan aku telah membeli keyboard baru dengan poet yang lebih ‘senyap’ dan ‘mahal’ berjenama “teknologi tangki” (Logitech). hahaha..

 

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3

Yay, aku menang!

semalam aku terima satu sampul berwarna hijau di depan pintu bilik

 

wah, agaknye satu lagi surat layang secret admirer dah sampai!! perasan betul. rupa-rupanya surat tu datang dari insan yang bernama kak Juliana kerana telah menang satu kuiz yang dijalankan oleh beliau yang murah hati. bukan senang beb nak menang tempat pertama. kali terakhir aku dapat rase ‘feel’ johan mase taun lepas jadik johan. itu pun bukan aku penyumbang sepenuhnye. hahaha.. kalau yang betul-betul mase aku sekolah menengah dapat tempat pertama pertandingan reka cipta peringkat daerah Muar, time tu aku memang gile-gile sikit bab mereka-reka ni jadik test join. ntah macam mane ntah skrg ni join sastera (eh dah melalut part kenangan silam pulak, sedap sangat menaip pakai keyboard baru.hehehe…)

yang paling aku teruja apabila hadiah yang diberi semuanya berwarna hijau. terima kasih kak Juliana sebab tau warne kesukaan Q. suke sangat. lagi-lagi dengan bende alah ijau kecik-kecik yang boleh lekat kat besi tu (motivational magnet). hahaha. cute giler…dengan tagline dier. “wheresoever you go, go with all your heart”.

selepas ini aku takkan terlepas dari join game yang akan dijalankan lagi oleh kak Juliana. hahaha…

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4

 

“Bukan masa mencemburui kau,

Kau tu yang tak pandai menguruskan masa”

B@#%*&g!!

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!#######!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 Ramadan yang syahdu

20 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

satu Ramadan yang mengharukan

ketika sedang aku bersahur

kau ku lihat sedang menggelupur

melawan maut di depan mata

terlepas nasi yang sedang aku jamah

terkocoh-kocoh menyelamat

namun tak sempat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

R.I.P

My Wonderpet

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mati Lemas

27 Komen

mungkin kita semua masih ingat lagi tentang kisah sedih ini. Lima puluh empat pendatang Myanmar, kebanyakannya perempuan, mati akibat sesak nafas dalam sebuah trak kontena di selatan Thailand ketika cubaan menyeludup mereka ke Pulau Phuket.

FAKTA: Pemandu lori tersebut masih lagi tidak ditemui dipercayai telah melarikan diri.

tapi hari ni aku bukan nak cerita tentang kematian akibat kelemasan di dalam lori. ada kaitan dengan lemas tapi berlaku dalam bilik aku sendiri.

Hari ni aku agak sedih sebab atas kecuaian aku sendiri kerana tak periksa mesin oksigen akuarium semalam. seperti hari2 biasa, aku ingat mesin tu takde masalah (mungkin sebab aku ni rabun jadi tak nampaklah dari jauh buih2 yang keluar). Mula tau bila nampak udang2(bukan udang dalam Hari Udang Sedunia) mula terlompat-lompat nak keluar dari akuarium tu. barulah aku perasan mesin tu tak idup sebab filter dia tersumbat. habis ikan2 kecik dengan udang kecik mati.

nasib baik my beloved Si Bongkok tak kiok, still steady bertemankan 3 ekor ikan emas dan 2 ekor ikan belang-belang sambil ditemani rapat oleh beberaa ekor udang kecik. xpe esok Q belikan ‘kawan’ baru yek Si Bongkok…

FAKTA: Si pemilik asal mesin oksigen akuarium masih lagi tak ditemui dipercayai melarikan diri dari membayar ganti rugi..

p/s: saje letak gambar besar-besar.