Antara Blur, Bengang Dan Bengong.

6 Komen

assalamualaikum dan salam sejahtera………………………………………………………………………………………………….

BLUR

untuk pertama kalinya aku rasa aku blurrrrrr sangat sem ni. baru je janji nak buat yang terbaik untuk semester ni (rujuk entry sebelum ini) tapi aku rase macam ada satu batu besar kat dalam kepala aku yang menghalang aku untuk berfikir dan terus berfikir. mungkin kepala aku dah tepu sangat dengan program dan amanah yang perlu aku buat atau mungkin kerana kuliah aku yang terlammmpauuu berat assignmentnya bagi aku. mana taknya sem ni aku di tugaskan untuk menyelidik bahasa2 minoriti yang ada di Malaysia. siapa? orang asli, bumiputera, baba dan nyonya, dll dan lain2 assignment yang aku rase berat untuk aku buat berseorangan. lagi2 aku tak paham dengan lecture sorang pensyarah ni. saja cari nahas. baru masuk kuliah dah tak paham ape2.

BENGANG

yang buat aku bengang bila kebaikan dan sifat aku yang suka tolong orang disalahgunakan. nak minta tolong tak salah aku memang suka tolong dan bantu sapa2 yang memerlukan tapi bukan minta aku selesaikan semua masalah dengan bagi masalah. ‘tak perlu tuding sapa sendiri mau terasa’.

tapi jangan risau, aku ni jenis tak pandai marah2. ntah, terikut-ikut sifat mak aku yang berdarah rendah. tapi jangan sangka air yang tenang buayanya pondan. hahaha(sempat lagi ketawa dalam marah ni).

BENGONG

aku rase sekarang ni aku seperti ‘air yang mengalir’ ataupun ‘ Let it be’. aku sekarang ni macam ikut je arus yang membawa aku. kalau kekiri, ke kirilah aku. kalau ke kanan, ke kananlah aku. macam tak ada arah tuju. mungkin aku perlu muhasabah diri. hmm…

wassalam…

Advertisements

Balada Burung Hantu…

1 Komen

Jam di dinding menunjukkan pukul 5.00am mase aku mula buat post kali ini. bukannya sengaja memecah tradisi tetapi ketidakbolehtiduran membelenggui diri. entah kenapa hari ini ramai jiran tetangga ‘sesudi’ diri menjengah bilik aku. yang menghairankan bukan serentak, bukan sekali, seperti dirancang seperti diatur, mereka datang bertali arus. mungkin kerana ukhwah semakin erat, mungkin kerana jawatan yang aku dapat.

Esok hari pertama peperiksaan akhir aku bermula. Nak kata sudah bersedia, buku belum habis dibaca. tapi bila aku fikirkan balik, harini saja aku cuma peruntukkan beberapa jam sahaja untuk mengulangkaji dan selebihnya melayan tetamu yang tiba. Siang?? aku pergi menemani sahabat aku, redappless pergi ke sebuah sekolah di Putrajaya mengajar cara berdebat ala parlimen yang betul kepada guru-guru yang akan pergi ke Sarawak mewakili diri di peringkat kebangsaan. Kagumaku sebentar dengan semangat ‘cekgu-cekgu’ yang bukan calang-calang. Sambung balik cerita aku malam ni, bukannya aku tak suka rakan-rakan hadir tapi berpadalah. Lagi-lagi waktu final exam ni. Yang sorang datang ajak berbual(boleh tahan lagi), balik seorang datang lagi minta kebenaran menonton tv kecil di bilik aku(boleh cover lagi), balik seorang datang lagi mencari makanan(kurang boleh tahan), balik seorang datang lagi minta kebenaran menggunakan komputer(macam dah tak boleh tahan), balik seorang datang lagi jiran depan bertanya khabar(sebelum ni tak pernah pun), dan sekarang ni AbeDond pulak menjenguk bilik berlawan cakap dengan roomate aku tentang kehebatan ayah masing-masing.

Jadi bila masa pulak aku nak study??? Bio Beno… “tulah salah aku jugak nak sangat study last-last minit, jawab la kau esok dengan ilmu yang kau ada dalam kuliah-kuliah sebelum ni. hahaha” aku memerli diri sendiri.

GOOD LUCK UNTUK DIRI SENDIRI!!