Tag#2

4 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kalau semalam Lurunna dah bagi kali ni Bilik Sebelah & ixora pulak

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tag

———-xoxo———–

1. Apakah yang anda lakukan 30 minit yang lalu?

-dok pening pikiaq nak buat bende ni..

———-xoxo———–

2. 2 jam yang lalu?

-dok pikiaq tak abis-abis..

Lagi

Perkenan doa

16 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“siapakah yg memperkenankan doa org yg dlm kesulitan apabila ia berdoa kepadanya dan yg menghilangkan kesusahan dan yg menjadi kamu sebagai manusia dibumi. Adakah disamping allah ada tuhan yg lain. Amat sedikit kamu mengingatinya”(an-naml:62)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tag from Ajaq

1. Apa perasaan sekarang?
– seperti di awang-awangan

2. Saya nak makan
-Steamboat!!!

3. Saya tak suka
-najis. mahu buang saja hari2. hwa…

4. Impian saya
-nak belikan umah utk parent. niat suci sangat


5. Haiwan yang saya tidak suka
– Q suke semua. tapi…..

6. Saya Harapkan
– dia memahami

– pagar, pagar makan padi…

7. Jika boleh di putarkan masa..

– Saya putar Halim!! wang besar!!

Q mahu kenal kamu lebih awal. huhu..

8. Saya pada 10 tahun akan datang…
– jadi lebih baik dari 10 tahun sebelumnya

– dah ada lebih seribu-seriban anak murid. hahaha…

9. Handfon saya adalah sebuah…
– alat menghubungkan saye dengan kamu

– SE > Nokia > SE

11. Saya pernah bercinta sebanyak….

– sebanyak-banyaknye kalau kau nak

12. Saya suka pada…
– Kamu…ya..kamulah

13. Kawan-kawan saya…

– semuanya suka kaki. kaki jerit, kaki gelak, kaki bangku, kaki study, kaki busuk, kaki berbau dll

14. Pernah dikhianati?

– pernah…la sangat

15. Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?

– titikkan air selama sebulan tanpa henti atas kepala dia. mau gila weyh. haha..

16. Senaraikan 5 orang untuk di tag
– tidak

– mahu

– tag

– siapa

– siapa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Lulus dan Gagal

14 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Lulus” dan “Gagal”

adalah cara lama mengkategorikan seseorang.

Cara baru ialah

“pengetahuan” dan”Kejahilan”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat menduduki Peperiksaan

peperiksan


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sori lambat jawab tag..

tag dari mirhans safni

lame deh dah tak buat bende-bende begini

maka bermulalah…


1. Apakah benda  (or something?) yang palingg penting dalam hidup kamu?
sembahyang boleh??


2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?
external hardisk


external hardisk

nasi lemak Q

Nasik Lemak Mamak Hanifah Meletop


3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
mase kecik2 dulu main kawen2 bawak pokok

jadik nak kawen bawah pokok beso jelah

berangin…


4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?

hubungan kami anak beranak satu keluarga
Alhamdulillah setakat ini baek. hehehe…

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?

erm….aaa…uu….hehehe….hohoho…nga….

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?

Rest-or-rent…
hmm…mamak kot

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

malas tol nak namekan
buku sastera

8. Nama penuh anda?
name panjang:
Qamarul Arifin Bin Abdullah
name pendek:
Q
(terpulang nak letak Dr, Tn. Hj, Prof, kat depan tu)

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?
tengah

kalau sini angin pegi kiri

kalau sana angin pegi kanan

hehehe…


10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?

kamu…

ya..ya..kamulah orangnya…

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?

rapat? ramai tu…

sahabat suka

sahabat duka

sahabat kerja

sahabat siang

sahabat malam

sahabat makan-makan

sahabat jalan-jalan

sahabat makan sahabat

(kalau bagi nama mau beratus)


12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?

Yup…

basuh sendiri

dengan bantuan mesin basuh RM 2

hahaha…

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?

tempat paling seronok adalah tilam

maka yang kedua barulah pulau sipadan


14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu..

1. jiwa kacau

2. wartawan tersohor wannabe. InsyaAllah..

3. kepala hangin mirhans ngaku sendiri

4. dan

5. Happy go Lelaki

15. 8 perkara yang saya gilai..

my beloved PC

wireless

Blogging

muka buku

tiub engkau

new gadget

pet

wanita

confirmation untuk menyatakan yang aku ni straight hahaha..



16. Pelukan atau ciuman?
pelukan…ciuman….kombinasi terbaik!!

hahaha…



17. 8 buah buku yang paling baru di baca?

sejak dua menjak ni jarang la…

Romlah: untold story

Gempak

berguru dengan binatang

Benua Buta

buku nota

buku lima

Kaedah Penyelidikan pendidikan
Penteorian sosiologi dan pendidikan

exam wei…



18. TAG org lain


tak nak tag korang dengan tag ni

tapi nak buat tag baru

tetibe rindu pulak kat tag lame

Q sebagai pelopor nak buat balik tag

A-Z

ingat lagi tak?

kalau lupe tengok balik kat sini

Q=a-z

jadik mangsa-mangsanya adalah

Rahim si putra wawasan (hahaha)

fazilyahaya

unguisme

lurunna (anak buah ku)

Buzzybug

Cikf

Lydiarayyan

nurnana

mirhans safni

nadia-ady

buat jangan tak buat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anatomi hujan panas

14 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“hujan panas darilah hulu
duduk berlindung di pohon belimbing
bila panas undur dahulu
boleh kelak balik berunding”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

mulai hari ini

bermulalah

‘Legasi Penderitaan’

titik perubah nasab

titik mula pandangan

ke depan?

belakang?

statik?

itu akan kita ketahui nanti

terima kasih…

kerana memahami

kerana mengerti

kerana rela

semoga berjaya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tag dari Selatan

anatomy boikot Qdetactive

tag Cikf

yang berjaya Q tafsirkan dalam bentuk visual

harap cikf terima

satu je la Q nak utara

jangan hangat-hangat tahi hayam

panas-panas orang geli

dah sejuk berebut-rebut

buat baja…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tag: Touch n Go

10 Komen

************************

kenapa touch n go?

nak balik kampung dah ni.

whuuuaaaa…

akhirnya Q tukar juga kembali Theme Q kepada theme yang lame disebabkan bantahan dan protes yang dijalankan oleh penduduk Parit Perupok. best tu pakai Depo Masthead tapi nak buat macam mana orang tak suka.

Hari ni Q nak langsaikan hutang dan bil-bil tertunggak(bil? tertunggak?) hasil di tag oleh rerakan dari geng Patibudu: ixora, BB dan Nifira: Redapples.

*******************************

TAG 1

tag yang pertama ini datangnya secara berganda dari BB dan Redapples.

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda.
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka.
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

kepada Redapples: (amaran!!) jangan memondan di pagi raya.

kepada BB: nak duit raya.

*********************************

TAG 2

tag ni pulak datangnye dari ixora.

dia nak tau ape yang Q lakukan semasa sekolah dulu-dulu…

3 bad habits when you were in your school days :

– suke cabar undang-undang sekolah. mase tu memang tengah gile-gile. bayangkan mae tu Q ni pengawas tapi suke masuk kelas lambat, tido dalam kelas, pakai wristband, balik asrama mase waktu sekolah. teringat balik rase bersalah pulak. hahaha…

– suke ngelak prep. kalau masuk pukul tige petang je mulela warden gegar bilik suruh turun prep. kitorang si senior ni apa lagi masuk library tidola kat celah-celah rak buku. best tu…sejuk ada econd.

– suke ‘fly’ pegi tengok bola kat kedai mamak kat bawah bukit. setiap kali kitorang nak puasa sunat hari isnin dengan khamis, kitorang akan fly ke kedai mamak untuk beli makanan. kalau tak puasa pun kitorang pegi jugak sebab lapo waktu malam. tapi kitorang tak pernah tertangkap. hahaha. hebat gile.

3 of your favorite subjects.. why?

– suka matapelajaran sejarah. tak tau kenape. rase macam best je mase cikgu bercerita kat depan. lagi best kalau cikgu buat kuiz sure menang punye. sampai ade yang panggil mat skema. gua peduli ape. gua bukan nerd or geek beb. hahaha…

– suke mate pelajaran Biologi sebab mase tu memang tengah gile nak jadik doktor veteriner. kalau masuk je lab sure teruja giler. ingat lagi mase dulu-dulu bedah katak. walaupun kejam tapi untuk belajar Q pasrah je. tapi sekarang ni semua itu hanya impian sebab impian keluarga nak Q jadik cikgu. huhuhu…

– suke mata pelajaran Agama Islam. dulu Q dah ada asas darjah khas kat sekolah agama jadi mata pelajaran ni kira makin interesting la. setiap kali cikgu bagi latihan mesti Q yang akan hantar paling awal. tapi mase tu cikgunye amat-amat la garang lagi zalim. kalau tak siap keje mau belubang kepala dilukunya. hahaha…

3 subjects that you dislike.. why?

– semestinya Add Mate. hahaha…susah gile. lagipun cikgu yang ajar pun macam blur je. sampai sekarang yang Q ingat adalah pengamiran. hahaha…

– seterusnya adalah fizik. argh….Qmemang lemah betul bab-bab nak ingat rumus. resonan? kerja? daya? impuls? argh…apekah itu.yang dapat aplikasikan sampai sekarang ni adalah frasa ‘tekanan’ hahaha boleh gitu?…tapi sekarang ni rase rugi pulak tak belajo betul-betul. kan takleh jadik jurutera. hahaha…

– Bahasa Melayu. walaupun Q sekarang ni dalam jurusan untuk bergelar cikgu Bahasa melayu tapi masa dulu Q memang tak suka kat subjek ni sebab cikgu-cikgunya memanggg macam haram. ngajar macam tak ajar je. ingat bahasa Melayu ni semua orang dah tau. selalu je keluar pergi hantar budak main bola. mane yang paling penting, bola ke belajar? budak2 semua blur je. nasib baik makcik2 Q hampir semua cikgu, jadi pegila blaja dengan diorang. tuptup, keluar result hanya Q sorang dapat A kat sekolah tu. ishishish..kesian dengan yang lain. bedosa cikgu macam tu. jadi Q nak tanamkan impian dan hasrat untuk jadikan matapelajaran ni lebih menarik dan interaktif untuk diajar.

Interesting About Me…

– mase sekolah dulu Q ni pengawas yang berpengaruh jugaklah. hampir semua cikgu kenal. adik angkat? huh jangan cakap… aweks? opss…takde la beb pernah cuba tapi tak jadik. Q ni pemalu sikit orangnye. kalau pepagi tu muka ni la yang akan baca doa @ naikkan bendera @ check kuku, name tag orang. tapi satu je jangan buat taik dengan budak gengster tapi kawan dengan diorang. kalau diorang buat salah, kita tahan diorang tak akan marah tapi rasa hormat.

– dulu cikgu kelas dan budak2 kelas Q pernah gelar Q ni Ako Mustapha sebab diorang kate sebijik dengan Ako tu. huhuhu…malu gak tapi nak buat macam mana dah comel. hahaha. tapi sekarang ni dah berubah dah kot. mungkin macam diri sendiri kot.

– im chinese look a like (mase tu ye, skrg mcm tak je). mase sekolah dulu-dulu orang selalu konpius dengan Q same ade Q ni cine ke melayu. tapi Q memang rapat dengan student chinese. ada satu hari all my chinese friend kepung Q tanye yang Q ni melayu ke cina. tak puas hati lagi diorang tanye Q ni chinese masuk Ilsam ke sbb name abah Q ni Abdullah. tak puas lagi diorang tanye sedare atau ada kacuk chinese ke tak. hahaha. jawapannye tak. sebenarnya diorang concern sebab semangat dan komuniti diorang memang kuat. Q kagum. kalau orang tu orang cina je diorang akan tolong walau susah macam mane pun. sebab tu suka kawan dengan diorang berbanding dengan kawan lain.

I used to love…

– main game. dulu Q memang hantu game. cakap je game ape semua Q penah sentuh. tapi sekarang ni komputer dah tak support la pulak. almaklumlah komputer projek. baru tukar matherboard baru yang tak support kad grafik lame. tu la sekarang ni jadik blogingaddict.

– pet. memangggg suke binatang. dulu siap bercita-cita nak jadik doc vet lagi. pernah bercadang untuk bela macam-macam jenis binatang tak kirala dari yang berbulu sampaila yang bersirip. tapi tak boleh jugak sebab Q tak selalu ade kat rumah. kalau Q mula bela sesuatu mesti tak dapat support. tapi kalau bende tu dah besar dan cantik, diorang pulak yang lelebih. pernah terfikir nak buat perusahaan ternak arnab tapi sebab tak selalu ada kat umah dan takde sape nak uruskan sebab abah Q dah jadik usahawan yang macam nak berjaya gitu. Q pernah ada quote:

“bela anak orang ni samalah macam bela binatang, kalau gagal dalam membela binatang maka gagalla kamu dalam membela anak orang”

(tetibe teringat kat si Bongkok)

– invent or create new thing. kalau kecik-kecik dulu memang suke bukak semua alat permainan. nak tau ape yang buat bende tu bergerak. sampai orang2 tua kate Q ni hyperaktif sangat(sekarang ni taklah). lepastu mase cuti buat radio sendiri kat bilik pakai radio kereta. siap pasang soundsystem sekeliling bilik lagi tuh.

I couldn’t live without…

My heart. dah pernah cuba untukku lupakan tetapi kau tetap berdegup di dalam badanku. hahaha gitu? mane boleh hidup tanpa jantung wei!!! dari kecik aku jage.

Who did you call before you sleep at night?

– takde. dulu Q tak pakai enpon sebab duk kat asrama jadik Q akan buat ‘calligrafi’ sebelum tido. ‘call’ jugakkan? hahaha…

3 person you’ll gonna tag :

takde maknenye nak tag orang. nak balik kampung. raye wei..raye…huhuhu…

*****************************