Auww MJ Auww

6 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dunia masih lagi meratapi pemergiaannya…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tie-break

6 Komen

Kali ni Q nak bagi tutoriai bagaimana nak ikat tali tie dengan cara yang betul. yela bukan ke sekarang ni musim adik-adik yang dapat melanjutkan pengajian ke IPTA/IPTS menempuh alam baru. so…Q nak ucapkan tahniah tahniah tahniah atas kemasukan anda. bukan senang tau nak masuk. er…okey senang tapi semua atas usaha jerit perih pahit maung manis masam masin yang anda lakukan sendiri. masa orientasi nanti memang full kene pakai baju formal. jadi tali leher memang tak boleh nak skip.

nak pakai tali leher pulak tak boleh la serabai-serabai. hujung tie tu kenalah sama dengan keala tali pinggang. jangan terlampau pendek atau terlampau panjang.

tali leher

dah masuk pun bukan boleh duduk senang lenang lagi. semua korang kene buat sendiri. tak caye tanye akak abg senior korang nanti.

Q pula sekarang ni sedang dalam mode senyap. mode persediaan untuk menyambut adik-adik baru yang akan masuk ahad ni. yang sedihnye kolej Q dapat paling la sedikit kemasukan pelajar baharu kali ni. tapi takpe, dengan semangat dan azam yang kental kitorang percaya kitorang mampu meletup seperti sebelum2 ni.

Tanya sama pokok

4 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tanya sama pokok apa sebab goyang

nanti jawab pokok angin yang goncang

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sedang mencari erti sebenar One Malaysia

apa itu OM?

apa yang kau paham tentang OM?

apa yang kau nak dari OM?

apa yang OM boleh beri pada kita?

apa yang kita boleh beri pada OM?

siapa sasaran OM?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Giant pijak Worrior

18 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Apa diharap padi seberang
Entahkan jadi entahkan tidak
Apa diharap kasihnya orang
Entahkan jadi entahkan tidak

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

i

Dondey kecewa, Odah Gumbira

Q_selangor 1 – 1 Q_kelantan_fa

(Selangor menang 4-1 jaringan penalti)

debaran telah pun berakhir

keputusan telah dikecapi

yang menang dirai

yang tewas serah diri

tak mengapa

pertama kali ke akhir

perlulah rasa gemuruh

dengan tampilan pejuang muda

nasib baik tidak jadi apa-apa

tak mengapa

atur langkah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ii

(tendangan penalti sedang berlangsung)

A: biasanya ‘star’ la yang akan buat silap

Q: iyelatu…

TUNG!!(tendangan ‘star’ Kelantan terkena tiang gol)

Q: uik!!!

A: kan aku dah kata…

ZUSS!! (tendangan ‘star’ Kelantan melewati tiang gol)

Q: uik!!

A: kan aku dah kata lagi…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

iii

Bola Sepak

Bola itu kejam

Bola itu ajaib

Bola itu perang

Bola itu keganasan

Bola itu keamanan

Bola itu penyatuan

boleh saja manusia yang pelbagai fahaman

berdiri tanpa kelahi di pentas juara

sambil berjabat tangan kemesraan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hidup sebanyak – sebanyaknya…

8 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hiduplah

untuk memberi sebanyak-banyaknya,

Bukan

menerima sebanyak-banyaknya.

-LP-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

life rich with knowledge

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hal syaitan

Tinggalkan komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Nasihat Ayahanda anakanda fikirkan

Keliru syaitan anakanda jagakan

Orang berakal anakanda hampirkan

Orang jahat anakanda jauhkan.”

– Raja Ali Haji –

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Iklan Syaitan

Aurat

Bohong

Lagi

Bagaimana Ibu Anda?

7 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

semalam Q telah menggunakan video ini sebagai bahan bantu mengajar

juga sebagai induksi set

ketika Q membentangkan kaedah pengajaran di bilik darjah

ramai rakan yang sebak

mungkin mengenangkan ibu dirumah

yang jarang dihubungi…

anda?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

oh ya

kepada Cikgu Samsiah Mohd Nor

Q ucap berbanyak-banyak terima kasih

atas kesudian cikgu mengajar kami

yang sedikit ‘gila’ lagaknya

dan

terima kasih atas buku ini

cinta jati klasik

walau persoalan tidak terjawab

janji tetap dikota

terima kasih

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Older Entries Newer Entries