exams celebration

17 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

do not disturb, exams celebration in progress

do not disturb, exams celebration in progress

trying revised
although extremely difficult
still trying
still many challenges
many unexpected
still no end

with my dad still remain in wad

and my financial almost empty

can i make it?

god please help me!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

e-kad raya untuk semua

14 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Salam Aidilfitri kepada semua

keampunan dipanjatkan ke atasNya

tak lupa juga kepada sesama manusia

tradisi jangan dilupa

kekal jadi kenangan semua”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

e-kad raya ikhlas dari Q.

Lagi

Kebakaran

10 Komen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Akar nibung meresap-resap
Akar mati dalam perahu
Terbakar kampung nampak berasap
Terbakar hati siapa yang tahu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alhamdulillah, hajat untuk bersahur dan beriftar bersama keluarga tersayang di hari pertama Ramadan akhirnya termakbul. seronok…itu saja yang boleh diluahkan. namun tercemar juga bila dipertengahan hari berlaku perkara yang tak disangka-sangka. berlaku kebakaran rumah selang beberapa buah rumah dari rumah Q. malang tak berbau. tapi asapnya berbau. sempat juga Q dan beberapa orang kampung membantu menyelamatkan beberapa barang dari rumah sebelah. cuba korang tengok, rumah sebelah pun kene sikit. banyak jugaklah yang kitorang tolong keluarkan. atap rumah sebelah dah mula berasap. kitorang yang ada dalam rumah tu dah mula rasa bahang. serius sebelah kejadian kebakaran je.

Lagi

Doa Hari Lahir dan CNY

2 Komen

ini adalah entry automatik

Doa Hari Lahir

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

doa hari lahir

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

تهنئة ذكرى ميلادية

وصلى الله على سيدنا محمد النبي الأمي وعلى أله وصحبه وسلم، والحمد لله رب العالمين
يا فارج الهم يا كاشف الغم * يا من لعبده يغفرُ ويرحم
فرّج همومي اكشف غمومي * اُلطف بعبدك اغفر ذنوبي
(أزل كروبي)
رب البرايا ماحي الخَطايا * بلّغ منايا معطي العطايا
عن البلايا أبعد خُطايا * اسمع نِداي قلبَيَّ اِلتقِياً
(حُبّا نقيا)
لرسول الله * صاحب الملة
دين الحنيفة * يا هادي الرحمة
أزكى التحية * منا السلامة
نسأل شفاعة * يوم القيامة
يا فارج الهم يا كاشف الغم * يا من لعبده يغفرُ ويرحم
فرّج همومي اكشف غمومي * اُلطف بعبدك اغفر ذنوبي
(أزل كروبي)
ربي متعنا بحبّ طه … * “طلع البدر” هم أنشدوها
لي خير منها عندي سيد كلمها * “صل وسلم” ملك وَعاها
فرضا نداها


وصلى الله على سيدنا محمد النبي الأمي وعلى أله وصحبه وسلم، وأخر دعواهم أن الحمد لله رب العالمين.. أمين

DOA-SELAMAT ULANG TAHUNShodiqiel Hafily & Nayl El-Rachma


Wahai Dzat yang melapangkan kegelisahan
Wahai Dzat yang menyingkapkan (tabir) kesusahan
Wahai Dzat yang kepada hamba-Nya (begitu) mengampuni dan menyayangi

Lapangkanlah kegelisahan-kegelisahan hamaba
Singkapkanlah (tabir) kesusahan-kesusahan hamba
Belas-kasihanilah hamba-Mu
Ampunilah dosa-dosa hamba
Lenyapkanlah kesulitan-kesedihan hamba

Wahai Tuhan semua manusia…
Yang menghapuskan kesalahan-kesalahan
Capaikanlah segala maksud-tujuan hamba
Wahai Dzat yang Maha Pemberi anugerah
Dari segala bala-cobaan
Jauhkanlah langkah-langkah kaki hamba
Dengarkanlah seruan hamba
Dua hati hamba mohon pertautkanlah
Dengan cinta yang suci-bersih
Kepada Rasulullah Sang ‘Pembawa’ millah
Agama yang lurus-cenderung (terhadap kebaikan)
Wahai yang menunjukkan rahmat (kasih-sayang)
(Terimalah) dari kami sebaik-baik penghormatan dan kedamaian
Kami mohon syafaat pada hari kiamat

Wahai Tuhan hamba, senangkanlah kami
Dengan cinta Nabi Thoha
(Seperti) kaum Anshar mendendangkan “Thala’ al-badru …”
(Tapi) hamba punya yang lebih baik darinya
Hamba miliki ‘penghulu’ kalimatnya
(Yaitu) “Shalli wa sallim…”, yang malaikat (pun)
memelihara-menghafalkannya.
Dia menyerunya sebagai kefardluan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Happy Chainese New Year

tak lupa juga hari ini Tahun Baru bagi mereka yang berbangsa Cina.

Gong Xi Fa Chai

tahun ox

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Raya, Ops Sikap dan Cacing

11 Komen

*******************************

1

RAYA

Salam kembali.

lega rasanya dapat kembali berblog selepas hampir 2 minggu tidak jenguk ke sini. hmm…kalau nak dibuat kesimpulan raya kali ini mungkin agak memilukan bagi aku. seperti raya-raya yang sudah kami sekeluarga tetap mengambil keputusan untuk membuat kuih tunjuk untuk raya kali ini. macam tahun-tahun yang lepas memang sudah menjadi tradisi bila raya pertama kami sekeluarga akan terbaring kepenatan. mana tidaknya bila sehari sebelum raya orang datang berduyun-duyun ke kedai milik ayah Q membeli persiapan Hari Raya Aidil Fitri (HRAF). tak menang tangan dibuatnya. antara barangan utama yang dicari adalah kelapa. maka kiranya pekerjaan utama aku adalah memarut kelapa. bengkak-bengkak juga tangan dibuatnya. mana taknya kelapa yang sebanyak 500 bijik itu boleh habis dalam satu hari. gila banyak orang Malaysia makan santan, &^$#%@ dibuatnya.

ni la kelapa yang dah jadik arwah diparut Q

*********************************

2

OPS SIKAP

ops sikap – masih tetap rancak berlangsung dengan kemeriahan pesta mengira jumlah kematian akibat kemalangan. mungkin kita perlu perkenalkan satu hari seperti “Hari Maut Se-Malaysia” untuk memperingati dan memberi kesedaran kepada kita betapa ‘bobrok’nya rakyat Malaysia dalam seputar bergelar pemandu dijalanraya. antara yang tertinggi kadar kemalangan di dunia pulak tu. aku ketengahkan isu ini bukan apa. ops sikap yang kejadah tak sudah ni pun telah beri tempias kepada keluarga aku. adik aku yang keempat telah mengalami kecederaan yang separa serius akibat gagal mengawal motorsikal. cuba bayangkan dia patah bahu kiri, tiga gigi hadapan, cedera dikaki, tangan dan kaki. aduh, sakitnya!! dan semua itu berlaku semasa hari raya ke-2. memang macam @$%@^%. dan buat kali pertamanya aku beraya dalam hospital sepanjang raya ke-2 dan ke-3 itu untuk menemaninya.

ops sikap yang kedua – simptom terkejut lepas puasa. kalau raya memang kita tak boleh nak tolaklah dengan bermacam-macam juadah, dengan rendangnye, lemangnye, ketupatnye. tapi bagi yang ade pengakit tu…bepade-padelah makannye. makan memang best. tu yang kita dengar selalu orang banyak pengsan di HRAF sebab banyak makan daging. ayah Q pun tak terlepas. masuk raya ke-3 kene gout la pulak. haru-biru la jugak rumah mase tu. dah la kes adik tak reda lagi.

ops sikap tiga – aku juga tak terlepas. aku di syaki menghidapi ‘CikugunyaApeKejadahNtah’ la pulak. semenjak sebelum raya lagi. sebelum aku dah ramai dah yang kene kat Kolej Canselor ni kira dah macam wabak. yang jadik isu ops sikapnya kalau dah tau dah hampir dekat sepuluh orang yang dah kene ‘BendeAlahCikugunyaApeKejadahNtah’ ni, kenapa la pihak U tak ambil tindakan yang patut. sembur asap nyamuk ke.

~jadi HRAF kali ini tak best~

***********************************

3

CACING

walaupun telah dileteri oleh mak Q, namun Ayah Q tetap tekad nak buat satu projek baru, CACING!!!!!

jadi tanggal HRAF yang ke-7 Q dan ayah Q ke Banting untuk bertemu dengan pembekal. dah takleh nak halang dah. biolah dia dengan projeknya. jadi dalam proses ayah Q nak memulakan projeknya itu, Q pun nak mula belajar sikit-sikit pasal bisnes ’emas hitam’ ni untuk bantu ayah Q kelak (kalau dah memerlukanlah). tengok-tengok macam boleh jalan je bisnes ni. kita tunggu dan lihat dari jauh jelah ape perkembangannya.

e-kad raya untuk semua rakan maya

11 Komen

****************************************

hari ini Q akan kembali ke pangkuan keluarga,

meraikan Syawal yang mulia,

maka doakan perjalanan selamat pergi dan kembali.

mohon maaf jika ada penulisan Q menguris sukma peribadi.

************************

Tag: Touch n Go

10 Komen

************************

kenapa touch n go?

nak balik kampung dah ni.

whuuuaaaa…

akhirnya Q tukar juga kembali Theme Q kepada theme yang lame disebabkan bantahan dan protes yang dijalankan oleh penduduk Parit Perupok. best tu pakai Depo Masthead tapi nak buat macam mana orang tak suka.

Hari ni Q nak langsaikan hutang dan bil-bil tertunggak(bil? tertunggak?) hasil di tag oleh rerakan dari geng Patibudu: ixora, BB dan Nifira: Redapples.

*******************************

TAG 1

tag yang pertama ini datangnya secara berganda dari BB dan Redapples.

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda.
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka.
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

kepada Redapples: (amaran!!) jangan memondan di pagi raya.

kepada BB: nak duit raya.

*********************************

TAG 2

tag ni pulak datangnye dari ixora.

dia nak tau ape yang Q lakukan semasa sekolah dulu-dulu…

3 bad habits when you were in your school days :

– suke cabar undang-undang sekolah. mase tu memang tengah gile-gile. bayangkan mae tu Q ni pengawas tapi suke masuk kelas lambat, tido dalam kelas, pakai wristband, balik asrama mase waktu sekolah. teringat balik rase bersalah pulak. hahaha…

– suke ngelak prep. kalau masuk pukul tige petang je mulela warden gegar bilik suruh turun prep. kitorang si senior ni apa lagi masuk library tidola kat celah-celah rak buku. best tu…sejuk ada econd.

– suke ‘fly’ pegi tengok bola kat kedai mamak kat bawah bukit. setiap kali kitorang nak puasa sunat hari isnin dengan khamis, kitorang akan fly ke kedai mamak untuk beli makanan. kalau tak puasa pun kitorang pegi jugak sebab lapo waktu malam. tapi kitorang tak pernah tertangkap. hahaha. hebat gile.

3 of your favorite subjects.. why?

– suka matapelajaran sejarah. tak tau kenape. rase macam best je mase cikgu bercerita kat depan. lagi best kalau cikgu buat kuiz sure menang punye. sampai ade yang panggil mat skema. gua peduli ape. gua bukan nerd or geek beb. hahaha…

– suke mate pelajaran Biologi sebab mase tu memang tengah gile nak jadik doktor veteriner. kalau masuk je lab sure teruja giler. ingat lagi mase dulu-dulu bedah katak. walaupun kejam tapi untuk belajar Q pasrah je. tapi sekarang ni semua itu hanya impian sebab impian keluarga nak Q jadik cikgu. huhuhu…

– suke mata pelajaran Agama Islam. dulu Q dah ada asas darjah khas kat sekolah agama jadi mata pelajaran ni kira makin interesting la. setiap kali cikgu bagi latihan mesti Q yang akan hantar paling awal. tapi mase tu cikgunye amat-amat la garang lagi zalim. kalau tak siap keje mau belubang kepala dilukunya. hahaha…

3 subjects that you dislike.. why?

– semestinya Add Mate. hahaha…susah gile. lagipun cikgu yang ajar pun macam blur je. sampai sekarang yang Q ingat adalah pengamiran. hahaha…

– seterusnya adalah fizik. argh….Qmemang lemah betul bab-bab nak ingat rumus. resonan? kerja? daya? impuls? argh…apekah itu.yang dapat aplikasikan sampai sekarang ni adalah frasa ‘tekanan’ hahaha boleh gitu?…tapi sekarang ni rase rugi pulak tak belajo betul-betul. kan takleh jadik jurutera. hahaha…

– Bahasa Melayu. walaupun Q sekarang ni dalam jurusan untuk bergelar cikgu Bahasa melayu tapi masa dulu Q memang tak suka kat subjek ni sebab cikgu-cikgunya memanggg macam haram. ngajar macam tak ajar je. ingat bahasa Melayu ni semua orang dah tau. selalu je keluar pergi hantar budak main bola. mane yang paling penting, bola ke belajar? budak2 semua blur je. nasib baik makcik2 Q hampir semua cikgu, jadi pegila blaja dengan diorang. tuptup, keluar result hanya Q sorang dapat A kat sekolah tu. ishishish..kesian dengan yang lain. bedosa cikgu macam tu. jadi Q nak tanamkan impian dan hasrat untuk jadikan matapelajaran ni lebih menarik dan interaktif untuk diajar.

Interesting About Me…

– mase sekolah dulu Q ni pengawas yang berpengaruh jugaklah. hampir semua cikgu kenal. adik angkat? huh jangan cakap… aweks? opss…takde la beb pernah cuba tapi tak jadik. Q ni pemalu sikit orangnye. kalau pepagi tu muka ni la yang akan baca doa @ naikkan bendera @ check kuku, name tag orang. tapi satu je jangan buat taik dengan budak gengster tapi kawan dengan diorang. kalau diorang buat salah, kita tahan diorang tak akan marah tapi rasa hormat.

– dulu cikgu kelas dan budak2 kelas Q pernah gelar Q ni Ako Mustapha sebab diorang kate sebijik dengan Ako tu. huhuhu…malu gak tapi nak buat macam mana dah comel. hahaha. tapi sekarang ni dah berubah dah kot. mungkin macam diri sendiri kot.

– im chinese look a like (mase tu ye, skrg mcm tak je). mase sekolah dulu-dulu orang selalu konpius dengan Q same ade Q ni cine ke melayu. tapi Q memang rapat dengan student chinese. ada satu hari all my chinese friend kepung Q tanye yang Q ni melayu ke cina. tak puas hati lagi diorang tanye Q ni chinese masuk Ilsam ke sbb name abah Q ni Abdullah. tak puas lagi diorang tanye sedare atau ada kacuk chinese ke tak. hahaha. jawapannye tak. sebenarnya diorang concern sebab semangat dan komuniti diorang memang kuat. Q kagum. kalau orang tu orang cina je diorang akan tolong walau susah macam mane pun. sebab tu suka kawan dengan diorang berbanding dengan kawan lain.

I used to love…

– main game. dulu Q memang hantu game. cakap je game ape semua Q penah sentuh. tapi sekarang ni komputer dah tak support la pulak. almaklumlah komputer projek. baru tukar matherboard baru yang tak support kad grafik lame. tu la sekarang ni jadik blogingaddict.

– pet. memangggg suke binatang. dulu siap bercita-cita nak jadik doc vet lagi. pernah bercadang untuk bela macam-macam jenis binatang tak kirala dari yang berbulu sampaila yang bersirip. tapi tak boleh jugak sebab Q tak selalu ade kat rumah. kalau Q mula bela sesuatu mesti tak dapat support. tapi kalau bende tu dah besar dan cantik, diorang pulak yang lelebih. pernah terfikir nak buat perusahaan ternak arnab tapi sebab tak selalu ada kat umah dan takde sape nak uruskan sebab abah Q dah jadik usahawan yang macam nak berjaya gitu. Q pernah ada quote:

“bela anak orang ni samalah macam bela binatang, kalau gagal dalam membela binatang maka gagalla kamu dalam membela anak orang”

(tetibe teringat kat si Bongkok)

– invent or create new thing. kalau kecik-kecik dulu memang suke bukak semua alat permainan. nak tau ape yang buat bende tu bergerak. sampai orang2 tua kate Q ni hyperaktif sangat(sekarang ni taklah). lepastu mase cuti buat radio sendiri kat bilik pakai radio kereta. siap pasang soundsystem sekeliling bilik lagi tuh.

I couldn’t live without…

My heart. dah pernah cuba untukku lupakan tetapi kau tetap berdegup di dalam badanku. hahaha gitu? mane boleh hidup tanpa jantung wei!!! dari kecik aku jage.

Who did you call before you sleep at night?

– takde. dulu Q tak pakai enpon sebab duk kat asrama jadik Q akan buat ‘calligrafi’ sebelum tido. ‘call’ jugakkan? hahaha…

3 person you’ll gonna tag :

takde maknenye nak tag orang. nak balik kampung. raye wei..raye…huhuhu…

*****************************

Older Entries