Idaman Malaya 2

7 Komen

********************************************

tag from Wanda

sebenarnya tag ni dah lame dah nak buat tapi disebabkan Q jadik orangdihutan sekejap, maka kiranya terlambat la Q pos tag ni. sory ye wanda.

here it goes…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

7 FAKTA MENGENAI Q

fakta? nak yang menarik ke yang tak? mustila kau nak yang menarik je kan. hahah…

– seorang penagih Kue Tiaw yang tegar.

– berkaca mata (terase semacam Hary Potter la plak. hahaha..)

– sedang usaha nak buat ‘library’ koleksi buku sendirik. (wei ajar aku beli buku secara online wei!!!)

– takleh berenggang lelame dengan saudaraku ini yang bernama Encik Dekstop (dah semacam jadi blog addict dah)

– Dalam usaha nak marathon cerite2 Korea (bahan dah ade, mase je yang takde lagi)

– suke fotografi tapi xde DSLR cume pakai kemere digital je (wa…belikanla aku satu!!!)

– suke berlawak tak kira tempat

7 PERKARA MENAKUTKAN Q

takut? ish mane ade…berani ni. segagah perwira. hahaha…mane la ade orang yang tak pernah takut. ade punye. aku pun tak terlepas.

– Mati…(ni nabi yang suruh kita sentiasa ingat.)

– Keluarga susah ( Q anak first jadi memang rase perlu la kan)

– tak dapat tunaikan janji yang dah dibuat (lagi2 kalau orang tu dah berharap. nanti jadik org munafik)

– Realiti (boleh gitu? Q ni suke buat perancangan luar jangka tapi tak suke kesudahan cerite. hahaha)

– naik roller coster ( ui…kennot gi…kennot gi. kecut perut tengok)

– tengok accident ngeri

-accidently fall in love (hahaha…menakutkan ke?)

7 LAGU KEGEMARAN Q BUAT MASA KINI

Q memang jarang dengar lelagu ni. lagi kalau tengah sibuk memang haram nak dengar. tapi Q cube senaraikan yang terbaru yang Q rase best gegile buat mase ni.

– Maafkan :Dygta (aku layan sejak dari taun 2006)

– lagu-lagu tekno (sekarang ni semacam dah jadi satu rasukan untuk mendengar lagu-lagu sebegini)

– Lucky i’m in luv with my besfren : Mraz (‘if’)

– Sahabat Kecil: Ipang (Indonesia)

Munajat Cinta by The Rock (lagu khas buat aku yang keseorangan)

– Laskar Pelangi by Nidji

– Lagu-lagu Japanese. (Walaupun tak paham tapi irama lagu diorang buat semangat aku naik. tips: mase nak pekse, kalau nak study sambil dengar lagu bukakla lagu cine ke, india ke, jepun ke, yang korang tak paham. Kalau paham tak fokus pulak)


7 PERKATAAN YANG SELALU DISEBUT OLEH Q

Haa…ni plak yang Q selalu sebut mase berbual. tapi ingat!! bukan dengan semua orang tau tapi orang yang rapat je yang akan perasan.

– “jadah btul” @ “jadahnyekauni” (kalau kengkawan mengarut atau mencarut tak tentu hala.)

– “Ya Allah…….” (kalau kengkawan aku buat hal yang tak rasional dek akal atau ade sesuatu yang tak kena.)

– “lululu..”(gaya orang red Indian sambil tangan kat mulut. ni plak kalau aku pulak yang mengarut, dan tak rasional dek akal)

– “wai” (kalau nak panggil orang. )

– “yo bro” (hanya orang tertentu je yang bleh dapat pangkat ni. Hehehe…)

-“Koya belana mu ni!!!”  (baru belajar dari bebudak kelantan. hahaha)

– “salam” (ni kalau dalam sms Q suke gune ni dari yg lain utk mula bicara)

7 PERKARA YANG BERNILAI BAGI Q

bagi Q nilai tu subjektif.

– My phone; Miss Norkiah 6680

– My Desktop

– rakan

– keluarga

– semua anak buah Q. tanpa diorang Q takleh buat kerja dengan jayanya. trimas U all.

– ilmu (dari buaian hingga ke liang lahad digunakan)

7 PERTAMA KALI DALAM HIDUP Q

my first time? uish, banyak tu…sejak dari awal lahir sampai sekarang setiap detik juga saat Q melalui pengalaman baru. tak sama seperti semalam atau kelmarin. jadi semuanya lebih dari tujuh. mau tujuh dekad tak abis cerita. huhuhu…


7 ORANG BERTUAH MENJAWAB SOALAN-SOALAN2 DI ATAS

sape nak jawab angkat tangan. Q dah blur nak tag sape dah ni. huhuhu…

Adios

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;

hahaha…idaman Malaya la sangat

************************************************

Kacap Terlabik

11 Komen

***********************************

Usdnatnerd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno’t mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs rpsoet it. Strange..isn’t it?

Baru-baru ni Q ada dapat satu E-mails dari seorang teman.

Q Paham

Korang Paham Tak?

Kalau Paham Angkat Tangan…

**********************************************

Idaman Malaya

19 Komen

Q ditag lagi oleh BB yang sedang jalan-jalan tepi pantai ketika ini. rase tak sedap pulak tak menunaikan hasrat orangkan. jadi Q pun siapkanlah tag ini. paham-pahamlah pengetag ni kenelah kasi hadiah sebab susah payah nak siapkan tag ni. hahaha…

Name : Qdetactive aka Q.
Sisters : 2
Brothers : 5
Shoe size : 8??
Height : 1*#cm.
Where do you live : Selangor.

Have you ever been on a plane : no but yes but yeah actually no.nak naik belon!!
Swam in the ocean : yup, pandai sesikit, tapi untuk jadik baywatch tak lepas.
Fallen asleep at school : raja tidur mase kuliah. Nga…

Broken someone’s heart : pernah, pernah, pernah, mungkin pernah dan akan pernah.
Fell off your chair : pernah. tapi bukan sengaja, ade orang tarik. dengki la tu…

Sat by the phone all night waiting for someone to call
: Jadahnye!! tak keje ke ape?
Saved e-mails : semestinya ADABI.
What is your room like : ada katil double decker, langsir ijau, tikar ijau, akuarium tanpa penghuni, dan gobok buku dan baju.
What’s right beside you : tv itam putih ku yang comel kiut.
What is the last thing you ate : Mee Tiaw Sup. balik bilik je terus pening kpala. ntah ape ingredient tah dia letak. huhuhu…

Ever had…
Chicken pox : pernah. sekarang ni ketawekan orang yang baru nak kene plak. hahaha…
Sore throat : pernah.selalu gak la..
Stitches : tak pernah. kulit mak suci nok. hahaha…
Broken nose : tak pernah. mintak jauh. sakit tu…

Do you Believe in love at first sight : ape ni..sea sight ke? mesti la…ehem..ehem
Like picnics : sukaaa banget. tapi tak selalu dapat. takde orang ajak.

Who was/were…
The last person you danced with : my roomate and fwen. try maen shuffle jap.(pandai ke? hahaha mcm itik)
Last made you smile : U.

You last yelled at : mase Chelsea menang lawan MU mase bulan puase lepas.

Today did you…
Talk to someone you like : yes.
Kissed anyone : my 8nd GF, Norkiah 6680
Get sick : homesick, ‘sick’pack, ‘sick’sense, na’sick’, ‘sick’kat, ba’sick’kal dll.
Talk to an ex : ‘ex’ ape? kalau ex roomate ke, exco biro adela. harharhar…
Miss someone : yes, missunderstanding, mississippi, misster potato, misso.

Who do you really hate
: tiada siapa buat masa ini…

Do you like your hand-writing : suke. sebab lagi hodoh dari tulisan kau. hahaha…

Are your toe nails painted
: Jadahnye. tak pasal2 orang panggil mak ni nyah nok.

Whose bed other than yours would you rather sleep in
: mustila bed lelaki. kau nak kasik aku tido kat bed pompuan ke? ada brani. hahaha…

What color shirt are you wearing now : Biru campur kuning.

Are you a friendly person
: it depends. ikut mood. kalau rase tak best Q akan jadi friendly. kalau tengah gile2 akan jadi friendliestestes. nga…

Do you have any pets : ape soklan ni. lu buat gua teringat kat Si Bongkok je.ish…ish..

Do you sleep with the TV on: Tv tak pernah, komputer pernah. sampai ke siang.

What are you doing right now
: tengah gigit keyboard, semut tengah buat setinggan dalam tu.

Can you handle the truth : boleh..boleh je. eh! knape air mate bergenang je ni.

Are you closer to your mother or father : My Mak.

Do you eat healthy : ya. saya makan dengan sihat sekali. tengoklah badan saya yang ‘sihat’ ni. hahaha…

Do you still have pictures of you & your ex
: ada…nak yang mane? yang boleh berenang dalam air ke yang boleh terbang?

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to
: my blog. dan juga tasik kumbahan FPP hehehe. ok ape. aku duk senyap tak kacau orang.

Are you loud or quiet most of the time : introvert+ekstrovert=puzzled.

Are you confident : kalau kata tidak mesti korang tak percaya. hahaha..

5 things I was doing 10 years ago
– tengah amik UPSR. (gile kecik mase tu)
– tangkap ikan sepat kat padang sekolah bila lepas ujan.
– tengah blur tak kenal orang kampung sbb baru pindah umah.
– jadik penternak hamster yang bejaya
– buat koleksi komik

5 things I would do if I were a billionaire
– beli kilang duit
– beli kilang Bill Gates
– beli Syarikat Anandha Krisnan
– buat skim cepat kaya
– buat tak kenal semua orang

5 of my bad habits
– saya suka *&^%$
– hari-hari saya suka *&^%$
– kalau saya tak dapat *&^%$
– saya akan *&^%$
– jadi jangan ikut saya *&^%$

5 places I’ve lived/living
– Muar>Kulai>Serdang>USA>Japan

5 people I tag
– samsungdin
– motordola
– norkiah
– soni ereksi
– LuGila(LG)

Ku Mencari Inspirasi

15 Komen

*****************************************

antara  adv vidclip yang berjaya buat hati aku tersentuh.

aku kongsikan bersama kau orang untuk dijadikan inspirasi.

walau kau papa

walau kau tak punya apa

kau tetap punya peluang

untuk berjaya

*********************************************

Sudah!!!

4 Komen

**************************************

Majlis Raja-Raja

Malaysia

*****************************

Sudah!!!

Sultan telah bertitah

maka

sepakatlah

jangan kau bertelagah

Jangan kau bantah

jangan kau ubah

kelakkan parah

sudah!!!

huh

*******************************

Majlis Aidilfitri Reccan’08

10 Komen

*********************************************

baru-baru ni Q dijemput untuk pergi ke Malam Aidilfitri Reccan ’08 yang dibuat di perkarangan Kolej Canselor, UPM ku yang tercinta.majlis yang diorang buat sebijik sejiban dengan cerita ‘Kuliah Cinta’ yang berlakon bakar BBQ kat tempat yang same jugak. santai dan meriah gile. tapi diorang semua dengki. tau-tau je aku takde baju merah atau putih yang cantik, jadi diorang decide untuk jadikan warna merah dan putih sebagai tema warna. huh!!!

-BBQ!!!-

-antara yang hadir-

German vs Malaysia???

Sentuh Dulu Baru Tahu

3 Komen

………………………………………………………………

isu penemuan bom di Malaysia

………………………………………………………………….

Older Entries